ΥΨΗΛΟ ΠΡΟΦΙΛ | Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

3
ΥΨΗΛΟ ΠΡΟΦΙΛ |  Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Η επανεφεύρεση ενός αρδευτικού καναλιού ανατολικά του Ντένβερ δείχνει την ποικιλομορφία της περιοχής.

Εκτείνεται 71 μίλια από νότια του Ντένβερ στο Aurora του Κολοράντο, το High Line Canal είναι ένα κατασκευασμένο επίτευγμα στα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχικά σκαμμένο στο χέρι για την παροχή άρδευσης στους ντόπιους αγρότες, το κανάλι βρίσκεται τώρα στη μέση της μετατροπής από ένα ιστορικό λείψανο σε έναν αναδυόμενο πράσινο δρόμο.

Σχέδια για τη μεταμόρφωση του καναλιού High Line, με τη συμβολή του Σασάκι, Οργανισμός Τοπίο + Σχεδιασμός, και Livable Cities Studio, ζητούν να καθοριστούν με σαφήνεια πέντε ζώνες της διώρυγας με βάση την οικολογία τους, ενώ παράλληλα θα συνδεθούν οι ζώνες με ένα ενιαίο σύστημα σχεδιασμού και εντοπισμού δρόμου. Το σχέδιο τονίζει επίσης την ανάγκη για προσβασιμότητα και βασικές ανέσεις, ώστε όλες οι κοινότητες κατά μήκος του καναλιού να μπορούν να το απολαμβάνουν. Μια νεοσύστατη μη κερδοσκοπική, η Συντήρηση καναλιού High Line, θα επιβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου και θα προωθεί τα οφέλη για όλους όσοι ζουν κοντά στο κανάλι.

«Το κανάλι είναι φυσικό, συνδεδεμένο και συνεχές και δεν είναι ένα πράγμα από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει η Gina Ford, FASLA, η κύρια αρχιτέκτονας τοπίου στο Agency Landscape + Planning. «Δεν είναι ένα σύστημα που φτιάχτηκε για ανθρώπους. Το High Line Canal Conservancy πρέπει να κάνει πολλή δουλειά για να το προσαρμόσει στους ανθρώπους. Και αυτό είναι πολλά από αυτά που πιστεύω ότι μπήκαν πραγματικά στο όραμα και τα σχέδια πλαισίου».

Το υψηλότερο σημείο του καναλιού ακολουθεί δύο δεξαμενές στους πρόποδες της Front Range. Φωτογραφία από τον Evan Anderman.

Το κανάλι ελίσσεται μέσα και έξω από 11 δικαιοδοσίες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετικές εμπειρίες από το κανάλι. Πολλές περιοχές του καναλιού βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους για διάφορους λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι φυσικά εμπόδια και άλλοι κοινωνικοοικονομικοί.

Για να κατανοήσουμε τις ευρύτερες ανάγκες του καναλιού στο σύνολό του, μια σειρά από ανοιχτές κατοικίες βοήθησαν στην αποτύπωση θεμάτων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οπουδήποτε κατά μήκος του καναλιού. Κάθε ανοιχτό σπίτι επέτρεπε στους συμμετέχοντες να επιλέξουν από μια σειρά οπτικών αναπαραστάσεων, κυρίως άλλα γνωστά πάρκα και εγκαταστάσεις, για να επικοινωνήσουν πώς ήθελαν να είναι η εμπειρία τους στο κανάλι.

«Βλέπουν οι άνθρωποι αυτό ως ενεργό χώρο ή είναι ένα ήσυχο μέρος για παρατήρηση πουλιών;» ρωτά η Jill Dixon, συνεργάτης διευθυντής και σχεδιαστής στο Sasaki, που βοήθησε στην καθοδήγηση του High Line Canal Vision Plan. «Ποια είναι η φιλοδοξία για κάθε τμήμα; Ο κόσμος ήθελε να είναι συνδεδεμένο και φυσικό και να γιορτάζει αυτό που ήδη πρόσφερε. Θέλαμε να χτίσουμε πάνω στις ζώνες ειδικού χαρακτήρα που είχε ήδη».

Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης ταυτότητας για κάθε περιοχή, διευκολύνοντας τις προτάσεις σχεδιασμού. Με ταυτότητα, μπορεί να υπάρξει παιχνιδιάρικη οικοδομή γύρω από τα αστικά και τα φυσικά πλαίσια, λέει η Ford.

Συντριπτικά, οι κάτοικοι ζήτησαν το κανάλι να παραμείνει φυσικό, να συνδεθεί μεταξύ των δικαιοδοσιών, να διατηρήσει τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα κάθε τμήματος και από τους οργανισμούς να διαχειριστούν και να ενισχύσουν το κανάλι για ένα πιο ανθεκτικό μέλλον.

Στην Aurora, ένα πολύ πιο στεγνό τμήμα του καναλιού υφαίνει μέσα και έξω από κατοικημένες και εμπορικές ζώνες. Φωτογραφία από τον Evan Anderman.

Δεν θα θεσπίσουν έργα ταυτόχρονα όλες οι κοινότητες, ούτε όλες οι κοινότητες χρειάζονται την ίδια προσέγγιση. Μια σειρά από σχέδια χάρακα – γραφικές αναπαραστάσεις μίλι προς μίλι περιουσιακών στοιχείων κατά μήκος του καναλιού – δείχνει μονοπάτια, κάλυψη δέντρων και ανέσεις. Οι περιοχές με υψηλότερη φτώχεια και μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στο βορειότερο τμήμα του καναλιού αντιμετωπίζουν επίσης ξηρότερο κλίμα, λιγότερες ανέσεις και λιγότερη δενδροκάλυψη, αλλά οι κάτοικοι δεν θέλουν απαραίτητα την ίδια προσέγγιση που συναντάμε στα πιο πλούσια προάστια στα νότια. Μερικά από τα αιτήματά τους περιελάμβαναν έναν χώρο συγκέντρωσης της κοινότητας και καλύτερες γέφυρες και πεζόδρομους.

«Όταν μπήκα σε αυτό το έργο ως Βοστώνιος που έχει δουλέψει σε πολλές αστικές προκυμαίες, η νοοτροπία μου ήταν ότι θα αφορά βελτιώσεις για να ενεργοποιήσω και να κάνω αυτόν έναν υπέροχο αστικό δημόσιο χώρο», λέει ο Ford. «Και ήταν τόσο δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτή τη νοοτροπία και να πούμε, στην πραγματικότητα, αυτό είναι μικρό και στρατηγικό και αυτό είναι μέρος του—δεν αποξενώνει τους ανθρώπους». Η Ford αναμεταδίδει ότι, όπως ένα νυστέρι, μικρές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να κρατήσουν την κοινότητα αφοσιωμένη στο έργο σε αντίθεση με λύσεις μεγάλης κλίμακας, γρήγορα εφαρμοσμένες που αφήνουν ελάχιστο χώρο για σχόλια ή σχόλια.

Μετά από μήνες δημόσιων συναντήσεων για να λάβουν σχόλια σχετικά με τις απαντήσεις στο κανάλι, πολλές κοινότητες εξέφρασαν έντονη επιθυμία για ασφαλέστερες διελεύσεις, περισσότερη προσβασιμότητα και συνεπή εύρεση δρόμου, ειδικά επειδή μερικές φορές το κανάλι διέρχεται από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία. «Πολλές από αυτές τις μεγάλες διασταυρώσεις είναι εκεί όπου συναντώνται δύο δικαιοδοσίες», λέει η Meredith Wenskoski, ASLA, πρόεδρος του Livable Cities Studio στο Ντένβερ. «Καθήγησε να βρω πραγματικά πώς να βοηθήσω τους ανθρώπους να περάσουν σε αυτές τις τοποθεσίες, ώστε να μπορούν να βιώνουν συνεχώς το κανάλι».

Για τους πιο πολυσύχναστους δρόμους και μερικά κενά στο μονοπάτι, οι κάτοικοι προτιμούσαν τις υπόγειες διαβάσεις για έναν ασφαλέστερο τρόπο διέλευσης. Δύο μεγάλες υπόγειες διαβάσεις έχουν ολοκληρωθεί κατά μήκος του καναλιού μέχρι στιγμής και άλλες τέσσερις έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν εντός της Μητροπολιτικής Περιοχής του Ντένβερ τα επόμενα χρόνια.

Για λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές ή αναπτυσσόμενες περιοχές, η δημιουργία μιας οπτικής σύνδεσης και σαφούς καθοδήγησης για το πώς να προχωρήσετε είναι πρωταρχικής σημασίας για τη σύνδεση των τμημάτων του μονοπατιού.

«Είναι εύκολο να χάσετε το μονοπάτι εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το έδαφος», λέει ο Ford. «Τα πιο πλούσια μέρη ενσωματώνονται άψογα με τα νότια προάστια του Ντένβερ. Οι πιο ξηρές περιοχές στο βόρειο άκρο του καναλιού μπορεί να είχαν γεμίσει εκεί όπου δεν χρειαζόταν πλέον νερό».

Ο Rhiannon Sinclair, από το Agency Landscape + Planning, χαρτογράφησε σημεία πρόσβασης μονοπατιών σε αναλογία με σημαντικά δημογραφικά στοιχεία κατά μήκος του καναλιού. Ευγένεια εικόνας Agency Landscape + Planning.

Η σύνδεση των διαφόρων τμημάτων του καναλιού με κεφαλές μονοπατιών, δείκτες μιλίων και ενημερωμένα γραφικά και χάρτες, όλα με την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα, θα βοηθήσει τους επιβάτες των μονοπατιών καθώς προχωρούν. Σε ορισμένα κενά, όπως η αρχή του καναλιού κοντά στο Platte Canyon Reservoir, η βελτιωμένη και αναδιοργανωμένη στάθμευση, η ερμηνευτική σήμανση και οι σκιασμένες βεράντες θα κάνουν την είσοδο του μονοπατιού του καναλιού πιο φιλόξενη και άνετη. Άλλα κενά που δεν διορθώνονται τόσο εύκολα με νέα σήμανση μπορεί να απαιτούν τη δημιουργία νέων μονοπατιών, τη βελτίωση των επιφανειών των μονοπατιών, την κατασκευή γεφυρών και τη σύνδεση των υπαρχόντων συστημάτων μονοπατιών για να προσφέρουν μια εναλλακτική διαδρομή.

Το σύγχρονο Ντένβερ δεν εξαρτάται από την άρδευση με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι άποικοι αγρότες. Αλλά η πόλη είναι στεγνή. η τυπικά άνυδρη ορεινή περιοχή δεν έχει περισσότερες από 12 έως 15 ίντσες βροχοπτώσεων το χρόνο. Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του καναλιού High Line είναι η μετατροπή του φράγματος σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης όμβριων υδάτων.

Το κανάλι χτίστηκε ως φυσικός αγωγός, που τρέχει κάθετα σε μια σειρά από κολπίσκους και κολπίσκους, πιάνοντας τη λεκάνη απορροής καθώς κυλούσε από τους πρόποδες προς τις πεδιάδες. Σήμερα, περίπου το 20 τοις εκατό της λεκάνης απορροής αποχετεύεται απευθείας στο κανάλι, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εκτροπή των ομβρίων υδάτων στο κανάλι για να γίνει πιο στιβαρό σύστημα.

«Υπάρχει πολλή υποδομή για να βοηθήσει τα όμβρια ύδατα να περάσουν, αλλά η ίδια υποδομή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει και να κρατηθεί για λίγο», λέει ο Ford. «Όταν φτάσαμε στο σημείο να εξηγήσουμε πώς να πιάσουμε τα όμβρια ύδατα και η κοινότητα άρχισε να το βλέπει, άλλαξε το παιχνίδι. Ήταν τρομακτικό για εμάς γιατί πιστεύαμε ότι το κοινό θα το θεωρούσε ως λύματα».

Το κανάλι High Line θα συγκρατεί και θα καθαρίζει την απορροή και θα επιβραδύνει το κινούμενο νερό για να μειώσει τις πλημμύρες. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Livable Cities Studio.

Σε ορισμένες περιοχές, τα ποιοτικά νερά και οι κατασκευασμένες υπερχειλίσεις θα ανακατευθύνουν την απορροή από τους δρόμους απευθείας στο κανάλι. Θα εγκατασταθούν στο τέλος των σημείων εισροής στο κανάλι και θα συλλέγουν και θα αποθηκεύουν σκουπίδια, σκουπίδια και ιζήματα έως ότου τα συνεργεία συντήρησης μπορέσουν να τα αφαιρέσουν, επιτρέποντας στο νερό να ρέει προς το κανάλι. Και οι δομές ελέγχου που περικλείονται μέσα σε μια χωμάτινη πέτρα μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του καναλιού για να βοηθήσουν στην πρόσληψη νερού και τον ποιοτικό έλεγχο πριν απελευθερωθούν κατάντη μετά από διατήρηση έως και 72 ώρες.

Επειδή τα όμβρια ύδατα συγκρατούνται στη θέση τους αντί να ρέουν σε μια υπόγεια αποχέτευση, αφήνουν έναν υγρό πυθμένα του καναλιού για επιπλέον 100 ημέρες το χρόνο. Η αλλαγή στην υδρολογία θα αλλάξει και την οικολογία.

«Δημιουργούμε με διαχείριση», λέει ο Wenskoski. «Δημιουργούμε μια οικολογική σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των συστημάτων κάνοντας αυτό».

Στο πάρκο Mamie D. Eisenhower στο Ντένβερ, μια έκταση ενός μιλίου του καναλιού αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα ελέγχου των ομβρίων υδάτων. Η τοποθεσία επιλέχθηκε ως μελέτη περίπτωσης λόγω της έντονης εστίασής της στις βελτιώσεις της ποιότητας του νερού. Τρεις βερμούδες ποιότητας νερού κατασκευάζονται επί του παρόντος σε δύο από τις τέσσερις βάσεις του καναλιού μαζί με δύο δομές ελέγχου της ποιότητας του νερού, οι οποίες σύντομα θα επιτρέψουν στην πόλη να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της κατακράτησης όμβριων υδάτων σε οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά όρια. Επί του παρόντος, μια προσδοκία για το κανάλι είναι ότι μεγαλύτερες περίοδοι διατήρησης νερού θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν πυκνότερο θόλο δέντρων, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται είδη που αγαπούν το νερό. Ένας πιο στιβαρός θόλος δέντρων θα μπορούσε να μειώσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας και να επιτρέψει περισσότερη κατακράτηση νερού. Αλλά μια σειρά από άλλα είδη θα επηρεαστούν έντονα από την αλλαγή.

Τα μέλη της ομάδας από το Agency Landscape + Planning, το Livable Cities Studio και το High Line Canal Conservancy ερευνούν το έργο όμβριων υδάτων κοντά στην οικιστική ανάπτυξη Shea Homes Solstice. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της High Line Canal Conservancy.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η τροποποιημένη υδρολογία θα επηρεάσει την τοποθεσία, η Christina Alba, βοηθός ερευνητής και οικολόγος με Βοτανικοί Κήποι του Ντένβερ, πήρε πυρήνες εδάφους για να αξιολογήσει την ποιότητα του εδάφους. Τεκμηρίωσε επίσης ποια φυτά αναπτύσσονται επί του παρόντος κατά μήκος του καναλιού στο πάρκο και δημιούργησε μια τράπεζα σπόρων για να προσδιορίσει ποιοι σπόροι έχουν ρέει από το ανάντη. Τα πολυετή χόρτα, όπως το λείο βρώμιο, το καναρίνι, το γρασίδι και το γρασίδι οπωρώνων, αποτελούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό της τρέχουσας κάλυψης στην τοποθεσία. Όλα εκτός από το γρασίδι του οπωρώνα είναι ριζωματώδη, γεγονός που μπορεί να αλλάξει το πορώδες και την πυκνότητα του εδάφους και πιθανώς να επιτρέψει την καλύτερη συγκράτηση των όμβριων υδάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το αν τα πράγματα είναι μακρόβια ή βραχύβια έχει πραγματικά σημασία», λέει η Alba. «Τα χόρτα και οι θάμνοι παρέχουν κάλυψη και σταθερότητα. Εάν έχετε μια περιοχή που κυριαρχείται πλήρως από ετήσια χόρτα, χρειάζεστε φυτική κάλυψη για να στερεώσετε το έδαφος.»

Η Alba ανησυχεί επίσης για την έλλειψη ειδών που αγαπούν τους υγροτόπους που υπάρχουν στην τοποθεσία. «Αν το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας που βρίσκεται εκεί αυτή τη στιγμή είναι ορεινό, αυτά τα είδη μπορεί να πέσουν έξω», λέει. «Μπορεί να χάσουμε μερικά από τα ορεινά είδη. Εξετάζουμε τι μπορεί να τα αντικαταστήσει». Ευτυχώς, μεγάλο μέρος του γηγενούς φυτικού πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής του Ντένβερ είναι πιο ανθεκτικό στις αλλαγές στην υδρολογία από ό,τι πίστευαν αρχικά οι οικολόγοι και μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει ακόμη περισσότερο το σχέδιο μείωσης και επεξεργασίας των ομβρίων υδάτων.

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα που δεν περίμενα είναι ότι υπήρχε σαφής λειτουργική διαφορά μεταξύ εισαγόμενων και ιθαγενών ειδών. Στην δεξαμενή ιθαγενών ειδών, περίπου το 70 τοις εκατό των ιθαγενών ειδών είναι μεσικοί. τα πάνε καλά σε υγρές τοποθεσίες», λέει η Alba. «Μόνο το 24 τοις εκατό των μη ιθαγενών ειδών ήταν μεσίτες, ή υγρότοποι. Οι ιθαγενείς έχουν δυνητικά καλύτερες πιθανότητες με μια αλλαγή στην υδρολογία από τα μη ιθαγενή είδη».

Το Littleton, στο Κολοράντο, DeKoevend Open Space Park είναι ένα μονοπάτι τριών μιλίων που ακολουθεί το κανάλι High Line. Φωτογραφία του Evan Anderman.

Καθώς τα κατακρατημένα όμβρια ύδατα αλλάζουν τη βλάστηση κατά μήκος του μονοπατιού του καναλιού, οι συμπληρωματικές φυτεύσεις θα βοηθήσουν στην αύξηση της κάλυψης των δέντρων και θα δημιουργήσουν ένα καταφύγιο για την άγρια ​​ζωή. Το δομημένο περιβάλλον του καναλιού θα βοηθήσει στη διατήρηση αυτού του φυσικού περιβάλλοντος και θα δημιουργήσει έναν χώρο για τους κατοίκους να συνδέονται και να χαλαρώνουν. Σε κάθε στάδιο, η κοινότητα θα ενθαρρύνεται να δώσει περισσότερη συμβολή για να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών βελτιώσεων.

«Η πρώτη δημόσια συνάντηση ήταν πραγματικά απίστευτη γιατί το όλο θέμα περιγράφηκε ως συγγραφή μιας ιστορίας», λέει ο Ford. «Είναι αυτή η ιδέα ότι η κοινότητα έχει έναν ρόλο να πει πού θα πάει».

Haniya Rae είναι ανεξάρτητος συγγραφέας σχεδιασμού στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Η πέμπτη εικόνα σε αυτήν την ανάρτηση πιστώθηκε εσφαλμένα στο Agency Landscape + Planning. Η εικόνα θα πρέπει να πιστωθεί στο Livable Cities Studio. Αυτό το σφάλμα διορθώθηκε.

Schreibe einen Kommentar