Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ | Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

2
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ |  Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Η Bayer Landscape Architecture επαναφέρει σε πλήρη άνθηση το τοπίο του Darwin Martin House.

Ο Δαρβίνος και η Ιζαμπέλ Μάρτιν είχαν βαρεθεί να περιμένουν. «Θέλουμε έναν κήπο», έγραψε ο Δαρβίνος στον αρχιτέκτονά τους, Φρανκ Λόιντ Ράιτ, στα τέλη του 1903. «Δεν θέλουμε όλο το πράγμα ένα γκαζόν». Και έτσι, το επόμενο φθινόπωρο, το ανήσυχο ζευγάρι προχώρησε και παρήγγειλε ποσότητες θάμνων και αμπελιών. Λίγο μετά την άφιξη του τριαντάφυλλου ρουγκόσα και του clematis και της γουιστέριας και του χιονιού, ο Δαρβίνος έγραψε ξανά στον Ράιτ: «Έχουμε πέσει τόσο καιρό για το σχέδιο φύτευσης (και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα το είχαμε πριν χρειαστεί) που εγκαταλείψαμε να περιμένουμε αυτό», μίλησε. „[A]Και καθώς οι θάμνοι στέγνωναν, τους φυτέψαμε το Σάββατο και επισυνάπτουμε αυτή τη φωτογραφία που δείχνει πώς φυτεύτηκαν».

Ο Μάρτιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Larkin Soap Company, είχε αρχίσει να αγοράζει παρτίδες στο Tony Buffalo της Νέας Υόρκης, στη γειτονιά του Parkside στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Όταν αποφάσισε να χτίσει ένα νέο σπίτι για την οικογένειά του το 1902, εγκαταστάθηκε σε μια ιδιαίτερα μεγάλη γωνιακή τοποθεσία, την οποία ο Ράιτ -με τον οποίο συζητούσαν για μια πιθανή ανάθεση για το σχεδιασμό των νέων κεντρικών γραφείων του Λάρκιν στο κέντρο της πόλης- πρωτοστάτησε. Ο Μάρτιν συσσώρευσε σύντομα κάποια παρακείμενη ιδιοκτησία και το 1903 προσέλαβε τον αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει μια οικιστική περιοχή στο οικόπεδο περίπου 1,5 στρεμμάτων τώρα. Μέχρι το 1909, το ακίνητο περιλάμβανε όχι μόνο το κύριο σπίτι των 15.000 τετραγωνικών ποδιών, αλλά ένα σπίτι για την Delta και τον George Barton (η αδερφή του Darwin Martin και ο σύζυγός της) καθώς και πολλά βοηθητικά κτίρια και κατασκευές.

Τελικά έφτασε και ένα σχέδιο φύτευσης, και οι Μάρτιν απολάμβαναν το τοπίο που σχεδίασε ο Ράιτ για τρεις δεκαετίες μέχρι που η οικογένεια εγκατέλειψε το ακίνητο λίγο μετά το θάνατο του Δαρβίνου Μάρτιν το 1935.

Ωστόσο, όταν ο Mark H. Bayer, ASLA, επισκέφτηκε την τοποθεσία το 2014, αυτό το τοπίο είχε μειωθεί σε κάτι περισσότερο από το γκαζόν που οι Martins ήθελαν τόσο απεγνωσμένα να αποφύγουν. Επίπεδες σειρές ετήσιων φυτών και βολβών ακουμπούσαν τις εκτάσεις του με πράσινο χλοοτάπητα και μόνο μια χούφτα πρωτότυπα δέντρα και καλλωπιστικά αμπέλια είχαν απομείνει. «Σκέφτηκα, ουάου, αυτό είναι ένα υπέροχο λευκό χαρτί», θυμάται ο Bayer, ο οποίος είναι ο διευθυντής του Αρχιτεκτονική Τοπίου Bayer στο Honeoye Falls της Νέας Υόρκης.

Μια εναέρια άποψη της ανθοδέσμης στο φως νωρίς το πρωί. Η ημικυκλική μορφή είναι οργανωμένη γύρω από την κεντρική γραμμή της βεράντας. Φωτογραφία Stephen Gabris.

Ο Bayer και μερικοί συνάδελφοί του από την εταιρεία του είχαν έρθει μετά από πρόσκληση της Mary Roberts, της εκτελεστικής διευθύντριας του Frank Lloyd Wright’s Martin House Corporation, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που κατέχει και διαχειρίζεται αυτό που έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της πόλης. Οι αρχιτέκτονες τοπίου, μαζί με τον Charles Birnbaum, FASLA, τον πρόεδρο του Ίδρυμα Πολιτιστικού Τοπίου; Margo Stipe, διευθύντρια και επιμελήτρια συλλογών για το Ίδρυμα Frank Lloyd Wright; και Ann Talarek, κηπουρός στο Τρεχούμενο νερό, συνήλθαν για να κατακερματίσουν την ιδέα της παραγωγής μιας αναφοράς πολιτιστικού τοπίου που θα τεκμηριώνει την ιστορία του ακινήτου, θα αξιολογεί τις τρέχουσες συνθήκες του και θα παρέχει συστάσεις θεραπείας.

Από τότε που ιδρύθηκε το 1992, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός (παλαιότερα γνωστός ως Martin House Restoration Corporation) είχε σιγά-σιγά αντιμετωπίσει τα βήματα ενός γενικού σχεδίου, επενδύοντας 50 εκατομμύρια δολάρια για την αναβίωση του συγκροτήματος. Η προσπάθεια περιελάμβανε την ανακατασκευή του ωδείου, της πέργκολας και της αμαξοστοιχίας, που κατεδαφίστηκαν όλα το 1962, καθώς και επισκευή της στέγης και του εξωτερικού της κύριας κατοικίας και σχολαστική αποκατάσταση του εσωτερικού της. Στην πορεία, παρουσιάστηκε ένα κατάστημα δώρων, ένα κέντρο επισκεπτών και ένα καφέ. Τέλος, ακριβώς όπως το τοπίο είχε καρποφορήσει στο τέλος της επιτροπής Wright, η αποκατάστασή του θα περιόριζε αυτό το έργο.

Ήταν καιρός, για άλλη μια φορά, να φτιάξουμε έναν κήπο.

Θέα μέσα από πλίνθους προβλήτες στο πολυετές περίγραμμα της αυλής της κουζίνας που πλαισιώνει την πέργκολα. Coreopsis, Phlox, και Χρυσάνθεμο είναι σε πλήρη άνθιση με περίγραμμα παιώνιας κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του μονοπατιού. Φωτογραφία Stephen Gabris.

Η εταιρεία μπουτίκ της Bayer, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα 30 της χρόνια και τώρα απασχολεί έξι αρχιτέκτονες τοπίου, συγκαταλέγει τη διατήρηση του τοπίου στις ειδικότητες της. Στην πραγματικότητα, το τοπίο του Martin House – που εγκαταστάθηκε το 2019 – δεν είναι η μοναδική εμπειρία της εταιρείας σε ένα τοπίο Wright. Το 2013, η δουλειά της στους κήπους στο Wright’s EE Boynton House στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, έλαβε Βραβείο Merit από το Κεφάλαιο της ASLA’s Upstate New York.

«Μας εντυπωσίασε κάθε πτυχή της δουλειάς της Bayer», λέει ο Roberts, «από το βάθος των γνώσεών τους για ιστορικά είδη και ποικιλίες μέχρι την κατανόησή τους για την ψυχολογία του Wright έως την εκτίμησή τους για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του κτήματος. Αυτό το τοπίο είναι αναπόσπαστο στο σύνολο του σχεδιασμού του Ράιτ και καταδεικνύει την κεντρική του πεποίθηση ότι τα κτίρια πρέπει να σχετίζονται και να συμπληρώνουν τη φύση». Οι κήποι, προσθέτει, «είναι το τελευταίο στοιχείο σε αυτό που κάνει το Martin House τόσο ξεχωριστό και μας προσφέρουν επίσης νέες ευκαιρίες προγραμματισμού και ερμηνείας».

Κοιτάζοντας βόρεια στην κορυφή του ανθοπωλείου από το πεζοδρόμιο Jewett Parkway. Πανικόβλητα άνθη ορτανσίας αναδύονται και τοποθετούνται στο όρθιο φύλλωμα του ψεύτικου αστέρα. Φωτογραφία ευγενική προσφορά της Bayer Landscape Architecture.

Ο Bayer επισημαίνει ότι πολλά από τα βασικά σχέδια του Ράιτ περιλαμβάνουν τοπία, αλλά τονίζει ότι σε αυτή την περίπτωση ο αρχιτέκτονας συμμετείχε περισσότερο από το συνηθισμένο. «Μπορείτε να δείτε πώς τον ενδιέφεραν πολύ οι χωρικές ιδιότητες, πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο χώρος από τα κτίρια και τις φυτεύσεις», λέει. «Τα σχέδια αποκαλύπτουν ότι κάποιος σκέφτεται τους εξωτερικούς χώρους όσο και τους εσωτερικούς. Είναι εκεί στον τρόπο που το τοπίο ρέει μέσα από το συγκρότημα μέσω της πέργκολας και πώς η σκεπαστή βεράντα έχει θέα στο ανθοπωλείο.»

Ο όρος του Wright για ένα χαρακτηριστικό μισού κύκλου που φυτεύτηκε για να εξασφαλιστεί η διαδοχική ανθοφορία από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, το «ανθοπωλείο» είναι μία από τις πολλές ξεχωριστές μονάδες στις οποίες η Bayer χώρισε τους χώρους, με βάση την ιστορική έρευνα και τις υπάρχουσες συνθήκες. Μια είσοδος, γκαζόν, βεράντα και φυτεύσεις αυλής, καθώς και αρκετοί κήποι που σχετίζονται με το σπίτι, ολοκληρώνουν το τοπίο. (Το έργο περιελάμβανε επίσης τη φύτευση εννέα φτελιών New Harmony και εννέα αμερικανικών φτελιών Princeton στους γύρω δρόμους, συν πέντε ακόμη από τα ανθεκτικά στις ασθένειες δέντρα στο ίδιο το ακίνητο, για να αντικαταστήσουν εκείνα που είχαν πέσει θύματα της νόσου της ολλανδικής φτελιάς στα μέσα -Δεκαετία 1950.) Άλλες πτυχές του έργου της εταιρείας επικεντρώθηκαν σε στοιχεία που σχετίζονται με την τουριστική εμπειρία. Αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένη κυκλοφορία και προσβασιμότητα και καλύτερο φωτισμό και εύρεση διαδρομής. Η ομάδα πρόσθεσε ένα εκτεταμένο σύστημα αποστράγγισης και χρησιμοποίησε προσαρμοσμένα μείγματα εδάφους στις περιοχές του γκαζόν για να εξυπηρετήσει τη σημερινή πολύ μεγαλύτερη κίνηση στα πόδια.

Η κομψή μορφή και το λουλούδι της ρίζας του Culver. Φωτογραφία Stephen Gabris.

Αυτή την άνοιξη, το ήδη ώριμο αποτέλεσμα (που αναπτύχθηκε φαινομενικά από τη φύτευση του 2019) αποκαλύφθηκε στο κοινό, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες που μόλις βγήκαν από τα κουκούλια πανδημίας τους. Μια ηλιόλουστη μέρα του Ιουλίου, η Bayer στάθηκε έξω από το κέντρο επισκεπτών που σχεδίασε η Toshiko Mori και περίμενε να περάσει μια ομάδα περιοδείας. Πήγε προς τα παρτέρια φύτευσης κοντά στο κεντρικό σπίτι και έδειξε τις ανθισμένες συστάδες κίτρινου κρινιού και λευκής ορτανσίας, μυρωδάτους θάμνους αγιόκλημα και αναμνηστικό τριαντάφυλλο—όλα αυτά ήταν πολύ διαδεδομένα στα σχέδια φύτευσης, σημείωσε.

Στρογγυλεύοντας το σπίτι, πλησίασε το ανθοπωλείο, όπου μια σειρά από πανομοιότυπα φυτεμένα, σφηνοειδή κρεβάτια συγχωνεύονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα μισοφέγγαρο που ξεχειλίζει από πολυετή φυτά του καλοκαιριού, όπως πουρνάρι, καμπαναριό, φλοξ και δελφίνιο. Αργότερα, το φθινόπωρο, θα ανθίσουν το χρυσάνθεμο, ο αστέρας και η ανεμώνη. Καθώς το προσκήνιο αλλάζει με την εποχή, το σκηνικό των θάμνων—συμπεριλαμβανομένου του εικονικού πορτοκαλιού, του spirea και του ιβίσκου—θα συνεχίσει να λειτουργεί ως η κατάφυτη οθόνη απορρήτου μεταξύ της ιδιοκτησίας και του δρόμου που είχαν ζητήσει οι Martins.

Δεν ήταν εύκολο να προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε τα αρχικά σχέδια φύτευσης -ορισμένα είδη όπως μια συγκεκριμένη κίτρινη κολομβίνη δεν ήταν πλέον διαθέσιμα- ή ακόμα και να τα καταλάβουμε. Η Bayer θυμάται ότι εξέτασε σκοτεινές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ημικυκλίου που τραβήχτηκαν με τα χρόνια καθώς οι κήποι γίνονταν όλο και πιο κατάφυτοι. «Οι εικόνες της άνοιξης, για παράδειγμα, πήγαν από [showing] δεκάδες είδη να βασικά [being reduced to] ίριδες στο προσκήνιο και φορσύθια στο βάθος, με όλη την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία να χάνεται στο ενδιάμεσο», λέει. «Μπορούσατε να δείτε τις προκλήσεις της διατήρησης αυτής της πυκνότητας».

Ο χρόνος που πέρασε ο Bayer και η ομάδα στρώνοντας «εκατοντάδες και εκατοντάδες» φυτεμένες γλάστρες σε πλέγματα για να δημιουργήσουν το ανθοπωλείο παραμένει από τις αγαπημένες του στιγμές. Για να μην γίνουν πολύ πυκνές οι φυτεύσεις, μείωσαν τον αριθμό των σφηνών (από 11,5 μονάδες σε 7,5) και κατέστρεψαν δραματικά τις φυτεύσεις ενώ παρέμειναν «πολύ πιστές στο σχέδιο», λέει η Bayer. «Ήμασταν τυχεροί γιατί τα σχέδια για το ανθοπωλείο ήταν μερικά από τα πιο άθικτα». Σε άλλα δωμάτια κήπου, όπου υπήρχαν κενά στα σχέδια, προσθέτει, «υπήρχε μια αίσθηση, δεν ξέρουμε ακριβώς τι έκαναν εδώ, αλλά ας προσπαθήσουμε για το πνεύμα αυτού που έκαναν εκεί. Γι‘ αυτό το αναφέρουμε ως αποκατάσταση και όχι ως αποκατάσταση».

Ένα γράμμα και ένα πρώιμο σχέδιο σκίτσου από τον Frank Lloyd Wright που εξηγεί τη σκέψη του σχετικά με τον προσανατολισμό του Martin House. Πρώτη ευγενική παραχώρηση της εικόνας (Μάιος 1903) Σκίτσο του Martin House Composition, © 2021 Frank Lloyd Wright Foundation, Scottsdale, Arizona; Ευγενική προσφορά University Archives, University at Buffalo.

Κατά τη διεξαγωγή έρευνας, η ομάδα της Bayer επέστρεφε μέρα με τη μέρα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο (το οποίο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 αγόρασε ό,τι είχε απομείνει από το συγκρότημα Martin, σε ένα σημείο χρησιμοποιώντας την κύρια κατοικία ως κατοικία του προέδρου του) και επισκέφτηκε το Αρχεία Ράιτ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Όχι μόνο έψαχναν για στοιχεία κοιτάζοντας ξεθωριασμένες φωτογραφίες, αλλά ξεφύλλιζαν γράμματα, έσκαβαν τα ημερολόγια στα οποία ο Μάρτιν σημείωνε τόσο επιμελώς την πρόοδο και τις καθυστερήσεις, και εξέταζε τα φθαρμένα σχέδια. «Αυτό το έργο έχει να κάνει με τη λεπτομέρεια—ιστορικές λεπτομέρειες και λεπτομέρειες σχεδίασης», λέει ο Joshua Raymor, ASLA, ο ανώτερος διευθυντής έργου. «Ήταν υπέροχο που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω πίσω στο χρόνο για να κατανοήσω και να ερμηνεύσω τη σχεδιαστική σκέψη και τις έννοιες που αναπτύχθηκαν από τον Wright και τους συνεργάτες του και στη συνέχεια να λάβουν αυτή την κατανόηση για να ενημερώσουν την αποκατάσταση του τοπίου».

Οι αρχιτέκτονες τοπίου χρησιμοποίησαν την έρευνά τους για να εδραιώσουν μια περίοδο σημαντικής – από το 1903 έως το 1929 – για τους λόγους που αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επέκταση των ετών που αναφέρονται στις καταχωρίσεις του ακινήτου στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων (1903-1905) και στα Εθνικά Ιστορικά Ορόσημα (1904). Η περίοδος ξεκινά με την κατασκευή του τοπίου του Barton House και τελειώνει, σύμφωνα με την έκθεση πολιτιστικού τοπίου, όταν «η τεράστια απώλεια πλούτου του Μάρτιν κατά το κραχ του χρηματιστηρίου του 1929, σε συνδυασμό με την εξασθενημένη υγεία του, οδηγεί τελικά στην παρακμή του τοπίου. και η απώλεια των χαρακτηριστικών του». Η έρευνά τους τους οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα αυτό Walter Burley Griffin, ένας αρχιτέκτονας τοπίου που εργάστηκε στο γραφείο του Wright και αργότερα συνέχισε να σχεδιάζει την αυστραλιανή πρωτεύουσα της Καμπέρα, βοήθησε με πολλές λεπτομέρειες για το Martin House, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών συνεισφορών στο σχεδιασμό φύτευσης του. «Ο Γκρίφιν ήταν σίγουρα ένα βασικό μέλος αυτής της ομάδας», λέει η Bayer, προτού προσθέσει ότι «τελικά είναι το χέρι του Ράιτ που είναι υπεύθυνο για το πώς τοποθετούνται τα κτίρια στην τοποθεσία, το οποίο με τη σειρά του θέτει τη βάση για τον ίδιο τον κήπο».

Μια φωτογραφία του 1923 του ανθοπωλείου με την ίριδα σε άνθιση και θάμνους που ωριμάζουν στο βάθος. Φωτογραφία Courtesy Martin House, Floricycle, 1923, Ευγενική παραχώρηση του Frank Lloyd Wright’s Martin House, Buffalo, Νέα Υόρκη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι πελάτες, παλιοί και νέοι. «Ο Ντάργουιν Μάρτιν ταίριαζε απόλυτα στον Ράιτ», λέει ο Ρόμπερτς, επισημαίνοντας ότι έγιναν ισόβιοι φίλοι. «Είχε το ενεργό ενδιαφέρον για την κηπουρική και τα οικονομικά μέσα για να χαρεί τον Ράιτ. Ήταν όλος μέσα, πηγαινοερχόταν για να συζητήσει στοιχεία για μήνες, ακόμη και χρόνια. Μου αρέσει που όχι μόνο οι Μάρτιν ήταν συνεχώς απογοητευμένοι από την αδυναμία του Ράιτ να τα παραδώσει στην ώρα τους, αλλά κάποια στιγμή ο κηπουρός τους τα παράτησε επειδή δεν υπήρχε κήπος για να τον φροντίσει!».

Ο Bayer με τη σειρά του αναφέρει τον δικό του «πελάτη που δεν στάθηκε» για τις συνεισφορές στο να επαναφέρει στη ζωή «αυτό που είναι ίσως το πιο έντονα θεωρημένο τοπίο που βγήκε από το γραφείο του Ράιτ. Υποψιάζομαι ότι τόσο ο Ράιτ όσο και οι Μάρτινς θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα».

Κουρίνια και φλοξ ευδοκιμούν κατά μήκος της βεράντας με την πέργκολα στο βάθος. Φωτογραφία ευγενική προσφορά της Bayer Landscape Architecture.

JoAnn Greco είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Φιλαδέλφεια και γράφει συχνά για την αρχιτεκτονική τοπίου, τη διατήρηση ιστορικών στοιχείων, την κηπουρική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Schreibe einen Kommentar