ΚΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΒΑΛΕΣ | Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

4
ΚΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΒΑΛΕΣ |  Περιοδικό Αρχιτεκτονικής Τοπίου

ΚΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΒΑΛΕΣ

Η Pashek + MTR συνεργάζεται με δύο δημόσιες υπηρεσίες για να σχεδιάσει ένα πάρκο όμβριων υδάτων στο Πίτσμπουργκ.

Ένα γαλάζιο απόγευμα Παρασκευής του Οκτωβρίου, σταμάτησα σε ένα φανάρι στο Squirrel Hill, μια κατοικημένη γειτονιά περίπου πέντε μίλια από το κέντρο του Πίτσμπουργκ, όταν είδα μια νεαρή γυναίκα με κόκκινο σακίδιο να προσπαθεί να ανέβει σε μια απότομη πλαγιά με το ποδήλατό της. Πλησίασε το λόφο με καλή ορμή και χωρίς έλλειψη αυτοπεποίθησης και ήταν στα μισά του δρόμου πριν αρχίσει να χάνει ταχύτητα. Τα δύο τρίτα της διαδρομής, άρχισε να κουνιέται. Κάνοντας πετάλι μερικά μέτρα ακόμα, παραδόθηκε στο αναπόφευκτο και τελείωσε το ταξίδι με τα πόδια.

Στο κάτω μέρος του λόφου καθόταν το Wightman Park, πρόσφατα επανασχεδιασμένο γύρω από την ίδια τη δύναμη που η νεαρή γυναίκα προσπαθούσε να ξεπεράσει. Στην περιοχή Hill του Πίτσμπουργκ, τα όμβρια ύδατα συσσωρεύονται στις κοιλάδες. Το 2014, της πόλης Τμήμα Δημοσίων Έργων (DPW) ξεκίνησε μια διαδικασία βασικού σχεδιασμού για το πάρκο δύο στρεμμάτων χαμηλής στάθμης, με το μικρό γήπεδο μπέιζμπολ, το μισό γήπεδο μπάσκετ και την παλιά παιδική χαρά, μέσα από την οποία έρεε ένα ρέμα από καιρό. Στη διαδικασία συλλογής κοινοτικών στοιχείων για το γενικό σχέδιο και τον επανασχεδιασμό, οι αρχιτέκτονες τοπίου στο Πίτσμπουργκ Pashek + MTR ακούστηκε από γείτονες ότι τα εφεδρικά υπόγεια κατά τη διάρκεια καταιγίδων χειροτέρευαν.

„Και έτσι σκεφτήκαμε, „Ω, αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για να αυξηθεί πραγματικά η χωρητικότητα των όμβριων υδάτων και να αρχίσουμε να προσπαθούμε να συλλάβουμε νερό από τους γύρω δρόμους“, λέει η Sara Thompson, ASLA, διευθύντρια της εταιρείας.

Το πάρκο διαθέτει έναν πέτρινο καταρράκτη που κατευθύνει το ορμητικό νερό σε έναν κήπο βροχής στην κεντρική λεκάνη. Φωτογραφία από Pashek + MTR.

Μια επαφή στο Αρχή Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Πίτσμπουργκ (PWSA), η οποία μέχρι τότε είχε επικεντρώσει τις εργασίες της για πράσινες υποδομές σε πολύ μεγαλύτερους χώρους, είδε κάποια σχέδια για σύλληψη ομβρίων υδάτων στο Wightman Park στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απευθυνόταν στο Pashek + MTR. Σταδιακά, η PWSA και η DPW συνήψαν μια συμφωνία, με την πόλη να πληρώνει για τις επιφανειακές αναβαθμίσεις και την αρχή ύδρευσης και αποχέτευσης που είναι υπεύθυνη για την υπόγεια υποδομή, μαζί με μια σειρά από ζαρντινιέρες και αναβαθμισμένες εισόδους στους γύρω δρόμους. Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν σε ένα τέτοιο έργο, λέει ο Andrea Ketzel, ανώτερος αρχιτέκτονας τοπίου στην πόλη του Πίτσμπουργκ, αλλά έλεγξε τόσα πολλά πλαίσια και για τους δύο οργανισμούς, ώστε περισσότερες συνεργασίες βρίσκονται ήδη στα σκαριά.

Το πάρκο με χαμηλό υψόμετρο διαχειρίζεται τα όμβρια ύδατα για μια περιοχή 15 φορές μεγαλύτερη από αυτήν. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της Ethos Collaborative.

Ήταν επίσης μια μοναδική συνεργασία για τους Pashek + MTR και Συνεργατικό Ήθος, οι μηχανικοί που πραγματοποίησαν το έργο διαχείρισης των ομβρίων. Μαζί, οι φορείς της πόλης, οι αρχιτέκτονες τοπίου, οι μηχανικοί και οι εργολάβοι συνεργάστηκαν με τους κατοίκους για τον επανασχεδιασμό του χώρου τόσο σε μορφή όσο και σε λειτουργία. Το πάρκο διαθέτει τώρα σε περίοπτη θέση έναν πέτρινο καταρράκτη που τροφοδοτεί τα όμβρια ύδατα από τους γύρω δρόμους σε έναν κεντρικό κήπο βροχής στη λεκάνη του πάρκου, που διασχίζεται από έναν ελικοειδή πεζόδρομο, ο οποίος αντικατέστησε μεγάλο μέρος του γκαζόν. Ένα σύστημα δεξαμενών συγκράτησης θαμμένο κάτω από την παιδική χαρά, τον κήπο και τα γήπεδα με μπάλα αποθηκεύει περισσότερα από 300.000 γαλόνια νερού. Συνολικά, το πάρκο δύο στρεμμάτων διαχειρίζεται τα όμβρια ύδατα για 30 γύρω στρέμματα.

Οι δεξαμενές συγκράτησης κάτω από την επιφάνεια του πάρκου χωρούν έως και 300.000 γαλόνια όμβριων υδάτων. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά της Ethos Collaborative.

Από τότε που το πάρκο άνοιξε ξανά το φθινόπωρο του 2020, τα παιδιά σκαρφαλώνουν στις πλευρές του καταρράκτη και ουρλιάζουν καθώς η βαρύτητα τα μεταφέρει κάτω από μια τσουλήθρα αναχώματος στην άκρη του πάρκου, ενώ οι μεγάλοι κάνουν γύρους γύρω από την περίμετρο του πάρκου και κάνουν βόλτα κατά μήκος του πεζόδρομου μέσα από τον κήπο της βροχής. Στεκόμενος στο στόμιο του καταρράκτη εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής, ο Thompson έδειξε μια πλατφόρμα πάνω από τα μπάνια που δημιουργεί μια θέα σε ολόκληρο το πάρκο και όπου μια ερμηνευτική πινακίδα εξηγεί πώς το νερό κινείται μέσα στο χώρο. «Θέλαμε να κάνουμε ορατά τα όμβρια ύδατα και να τα χρησιμοποιήσουμε ως εκπαιδευτικό εργαλείο», λέει. Από την κορυφή, δεν μπορείτε να δείτε ακριβώς τον παλιό κολπίσκο, αλλά καθώς οι αστέρες και οι χρυσαυγίτες φυτρώνουν στον κήπο της βροχής, είναι σαφές πού θέλει να είναι το νερό.

Η Pashek + MTR συνεργάστηκε με μηχανικούς για να σχεδιάσει ένα πάρκο γειτονιάς που φέρει τον σκοπό της υποδομής στο μανίκι του. Φωτογραφία από Pashek + MTR.

Schreibe einen Kommentar